Faluközi Éva blogja

Harmóniával a sikeres változásért

2018. július 06. 13:09 - Faluközi Éva

pretty-woman-1509956_1280.jpg

Ha életmód változtatáson töröd a fejed, akkor felismerted, hogy testi-lelki jólléted érdekében változtatnod kell régi szokásaidon. Ezzel a döntéssel tulajdonképpen azt üzened minden egyes sejtednek, hogy fontos a létezésed. Felelősséget vállalsz önmagadért és az életedért.

Mit teszünk, amikor elmegyünk egy orvoshoz vagy egy látnokhoz? Valójában az ő kezébe helyezzük a sorsunkat, átadjuk neki a felelősséget az életünk felett. Elmondjuk, hogy mi a problémánk és azt várjuk tőle, hogy meggyógyítson minket. A látó jó tanácsokkal, az orvos pedig receptekkel lát el. A tanácsot megfogadjuk, a gyógyszert bevesszük, majd várjuk, hogy „megjavuljunk”. Mert mikor is „romlottunk el”?

A sérülés magja

Amikor a testünk vagy a lelkünk jelzi, hogy valami nincs rendben, akkor a legjobb, ha feltárjuk azt a helyzetet, ahol sérülés történt. Mitől nem érezzük jól magunkat a bőrünkben? Mióta csillapítjuk rossz érzéseinket evéssel, ivással, gyógyszerrel, dohányzással, tudatmódosító vagy egyéb szerekkel?

Hosszú távú megoldás és gyógyulás csak akkor történhet, ha megkeressük a bennünk levő sérülés magját és feldolgozzuk azt. Az életmód változtatásra azért van szükségünk, mert hiányaink pótlása érdekében rossz szokásokat vettünk fel, amivel elnyomtuk a bennünk kavargó negatív érzéseket. Amikor eljutunk a változtatás igényéhez, az azt jelzi, hogy ezekre a pótlásokra már nincs szükségünk, megértünk a változásra (még a betegség tünetek is erre akarnak rávezetni minket). De, hogy vágjunk bele az új életbe?

A Szellem négy arca

gondolatok-a-spiritualis-egorol_3fb2db6cccf4a23383383394b28b2b31.jpg

Ken Wilber, az integrál szemlélet atyja szerint a bennünk élő Szellem négyféle arcában mutatkozik meg általunk a világban. Ez a fajta megközelítés a vagy-vagy gondolkodást és-és-re cseréli. Azt mondja, hogy mind a négy terület ugyanolyan fontos és, ha bármelyikben változást akarunk, akkor mind a négyben fejlődnünk kell.

Wilber globális modellje szerint a Szellem a következő négy formában manifesztálódik a világban: Egyéni belső (lélek) + Egyéni külső (test) + Közös belső (kollektív tudat) + Közös külső (társadalom).

Az integrál szemlélet szerint, ha változást, fejlődést szeretnénk, akkor egyszerre érdemes dolgoznunk önmagunkon kívül (sport, egészséges életmód) és belül (önismeret, meditáció), továbbá szociális kapcsolatainkon (társadalom, barátok, ismerősök, kollégák) és a generációs vonalban elfoglalt helyünkön (családi és nemzeti gyökerek, ősök megismerése, kollektív traumák gyógyítása).

Hangold össze a fejlődésed!

group-of-friends-1.jpg

Nem elég tehát csak a testünkre odafigyelnünk (Egyéni külső), ha maradandó gyógyulást és változást szeretnénk elérni. Ha a test javul, de a lélek még beteg (Egyéni belső), mert önismeret híján nem tud gyógyulni és/vagy továbbfejlődni, akkor ez vissza fog hatni a testre. Ezt láthatjuk például olyan eseteknél, ahol a betegség elmúlik, majd a testben egy másik helyen újra megjelenik, kiújul.

Ugyanígy nem elég csak a testünkre vagy a lelkünkre koncentrálni, miközben elhanyagoljuk szociális kapcsolatainkat (Közös külső). Az ember társas lény, ezért szüksége van a többi emberrel való kapcsolódásra. Ezekben az interakciókban tapasztalja önmagát, az élet és a szeretet áramlását. Kapcsolatok híján az emberi lélek kiszárad, kiüresedik, a világ kifakul számára. Ez kihat lelki világára (Egyéni belső) és fizikai állapotára is (Egyéni külső).

Akkor vagyunk tisztában azzal, kik vagyunk, ha tudjuk, honnan jöttünk. Kik voltak a dédszüleink, mi a családunk története (Közös belső)? Milyen titkok lapulnak a múltban, amelyek ma kihatnak a jelenre és, ha most nem nézünk szembe velük, akkor leszármazottaink jövőjére is? Hiába fejlődünk a másik három területen, ha ezzel nem foglalkozunk. Ezek a „láthatatlan” történetek családi és nemzeti szinten, mind kihatnak egyéni életünkre és akadályozhatják sikeres előrejutásunkat.

Összefoglalva

Ha komolyan gondoljuk, hogy változtatni akarunk az életünkön és felelősséget akarunk vállalni magunkért, akkor ezen a négy területen egyszerre érdemes dolgoznunk:

  1. Egyéni belső: önismeret, meditáció
  2. Egyéni külső: egészséges étkezés, testmozgás
  3. Közös belső: családi és nemzeti gyökereink, őseink és történeteik megismerése
  4. Közös külső: kapcsolataink ápolása és építése

Amikor együtt dolgozunk, közös munkánk során mind a 4 területet érintjük. Ha szeretnél élni ezzel a lehetőséggel, szeretettel várlak Budán a Széna téren és Gödöllőn. Tudj meg rólam többet ITT!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://falukozieva.blog.hu/api/trackback/id/tr10014097395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása