Faluközi Éva blogja

Megőrültél vagy spirituális lettél?

2018. június 29. 10:16 - Faluközi Éva

Előfordul, hogy olyan emberek keresnek fel, akiknek valamilyen spirituális élmény egyik pillanatról a másikra megváltoztatta az életét. Úgy látom, hogy ezeknek az eseteknek a száma évről évre nő és éppúgy utoléri az ateistát, mint a hithű katolikust. A spirituális élmények nem válogatnak abban, hogy átélőik vajon hisznek-e az emberi tapasztalás transzperszonális dimenzióiban.

753x440.jpg

Bárkit utolérhet

Képzeld el, hogy egy fárasztó nap után egy kicsit ledőlsz pihenni az ágyadra. Már majdnem elalszol, amikor furcsa érzésre leszel figyelmes. Mintha egy hullám kilökne a testedből. Semmi sem változott, te is ugyanaz vagy, mégis felülről szemléled önmagad. Látod az ágyat és látod a rajta fekvő tested. Nem tudod, mennyi ideig tartózkodsz ebben a testen kívüli állapotban, mert megszűnik az idő érzékelésed. Egyszer csak visszahúz valami a testedbe és hirtelen ugyanúgy működsz, mint régen. Mi történt?

Vallási hovatartozástól és hitrendszertől függetlenül nap, mint nap történnek ehhez hasonló esetek világszerte. Egy ilyen tapasztalás eufórikus érzésekkel és rettegéssel is eltölthet. Az élmény után pedig nem tudsz mit kezdeni azzal, ami veled történt. Átkereteződik benned minden, amit addig az életről és a világ működéséről hittél.

A fejlődésed szolgálja

Egyre több ember tapasztal ehhez hasonló spirituális vagy transzperszonális „epizódokat” az életében. Sajnos a mai bevett pszichológiai és pszichiátriai gyakorlat még mindig patológiaként kezeli ezeket az élményeket. Pedig a spirituális tapasztalatnak is meg van a helye az életünkben. Ha képesek vagyunk ezeket a tapasztalatokat integrálni, az katalizálja személyiségünk fejlődését.

Ez a katalizáció különböző mértékben jelenhet meg az életünkben. Talán mondhatjuk, hogy az összes spirituális élmény ezt, vagyis a személyiség fejlődését hivatott támogatni. Fontos tehát, hogy hozzáértő lelki segítő álljon melletted, amikor a veled történt „megmagyarázhatatlan” eseményeket szeretnéd feldolgozni.

Mit tapasztalhatsz?

spiritualis_1.jpg

Egyes transzperszonális tapasztalatok csak megsimogatják pszichénk felszínét, amit még egyedül is fel tudunk dolgozni. Ilyen például a szinkronicitás élmény. Ekkor a különböző események és felismerések életünk adott pontján átfedésben vannak, egybeesnek és egy irányba terelnek minket. Egy szinkronicitás élmény alatt erősen ránk törhet az az érzés, hogy minden eleve elrendeltetett, az univerzum mutatja számunkra az irányt és, hogy nincsenek véletlenek.

Az erősebb spirituális vagy transzperszonális tapasztalatok átélése komolyabb tünetekkel és akár a személyiség ideiglenes szétesésével is járhat. Ennek egyik oka, hogy az a világszemlélet és hiedelemrendszer, amiben addig biztonságban, stabilan éltünk, egy pillanat alatt összeomlik.

A másik ok, hogy amikor a spirituális régiók megnyílnak a tudatunkban, akkor nyílnak a tudatalatti tartományok is. Utóbbiban elfojtott érzelmeinket őrizzük, amikkel még nem vagyunk készek szembenézni. Erős transzperszonális nyílás esetén ezek a tudatalatti tartalmak elönthetik a pszichénket és ez ijesztő lehet.

Milyen élmények érhetnek?

Sokféle spirituális élmény létezik. A leggyakrabban előforduló és legkomolyabb belső változásokat okozó tapasztalatok például a halálközeli élmények.

A klinikai halál állapotából visszatérők sokszor teljesen új emberként folytatják az életüket. Fénylényekről, végtelen szeretetről, elhunyt rokonaikkal való találkozásokról számolnak be, amely tapasztalatok teljesen átszínezik számukra az életet. Ettől kezdve más értékeket tartanak fontosnak és jellemzően már nem félnek a haláltól sem.

spiritualis.jpg

Vannak, akiknek médiumi képességeik nyílnak meg egyik pillanatról a másikra.

Ezek az emberek külső vagy belső hangokat hallanak, színeket, alakokat látnak. Általában valamilyen információt képesek „áthozni” a valóság teljesebb régióiból. Sokan ilyenkor megijednek a hangoktól, látomásoktól és attól félnek, hogy megőrültek. Sajnos sokszor a környezet reakciója is hasonló, amivel még inkább mélyítik az átélő kétségeit.

A kundalini energia ébredéséről a keleti spirituális hagyományok évezredek óta beszámolnak. Ahogy terjed nyugaton a jóga és a meditáció, úgy itthon is egyre ismertebbé válik ez a fogalom. Számos nyugati életmódot folytató alkalmi meditálóval vagy jógázóval megesik, hogy egyszer csak elindul a kundalini energia az energetikai rendszerében a gyökércsakrától felfelé. Ez sokszor erős remegésekkel, görcsökkel, rohamokkal, akár eszméletvesztéssel is járhat, amit az orvostudomány nem tud megmagyarázni.

Ezeket az élményeket nem minden esetben kísérik erős tünetek vagy komolyabb nehézségek. Van, akinek csak arra van szüksége, hogy az a személy, akinek beszámol tapasztalatairól, elfogadó legyen vele szemben és igazolja, hogy, ami vele történik, az normális.

Nem vagy egyedül

Sokan egy spirituális élmény után kételkedni kezdenek saját épelméjűségükben. Ilyenkor fontos egy olyan lelki kísérő támogatása, aki ismeri a különböző tudatállapotokat és maga is tapasztalta azok valóságát, személyiségre gyakorolt hatását.

Ha neked is voltak vagy vannak olyan spirituális élményeid, amiket szívesen kibeszélnél magadból egy elfogadó és megtartó térben, szeretettel várlak Budán a Széna téren, vagy Gödöllőn. Vedd fel velem a kapcsolatot ITT!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://falukozieva.blog.hu/api/trackback/id/tr114081393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása