Faluközi Éva blogja

Hogy néz ki Casanova a tükörben?

2018. június 14. 18:58 - Faluközi Éva

igazi-ferfi8.jpg

A megcsalás önértékelési problémák, fájdalom és az árulás érzésének bélyegét nyomja a megcsalt fél életére. Könnyű ekkor pálcát törni a megcsaló feje fölött, de vajon elgondolkodunk-e azon, hogy a szexuális vágyon kívül mi hajthatta még a félrelépőt egy másik ember karjaiba? A következő írásban a casanova-lelkű férfiak pszichés motivációit boncolgatjuk.

Hol a hiba?

Ha felhagyunk a közhelyekkel és nemi sztereotípiákkal, elkezdhetünk a megcsaló fél cselekedetei mögé látni. Elemezgethetjük, hogy mennyire volt kielégítő az eredeti párkapcsolat, hogy hol hibázott a nő és, hol a férfi. Sokszor azonban azt látjuk, hogy a megcsalás akkor is megtörténik, ha látszólag minden rendben van.

Vannak olyan casanova-lelkű férfiak, akik notórius félrelépőnek számítanak és még akkor sem képesek ettől a „kényszertől” szabadulni, ha valóban megtalálták a szerelmet aktuális párjuk mellett. Vajon miért?

Casanova mókuskereke

Úgy tűnhet, hogy az ilyen férfiakat csak egy cél mozgatja: az élvezetek habzsolása. Virágról virágra szállnak, de közben belül keményen megküzdenek azért, hogy fenntartsák casanova-létük álarcát. Az újabb és újabb kapcsolatokban valójában saját szerethetőségük bizonyítékait hajszolják.

szexmegvonas-a-legnagyobb-noi-ongol_bbe2911f3dfa2657dbc4e2939880dd8e.jpg

„Na nehogy már még én sajnáljam!” - csattanhat fel jogosan a csalódott nő hangja. Hisz ezek a férfiak sokszor hagyják maguk mögött a pusztítás nyomait és az okozott fájdalom mértéke nem lesz kisebb attól, hogy megértjük belső indítékaikat. Ugyanakkor a nő, de a félrelépő férfi önmagába vetett hite is pont attól gyógyulhat, hogy benéz a színfalak mögé. A következőkben a casanova típusú férfi lelkébe tekintünk egy kicsit mélyebbre.

Teljesítményorientált szülők

A casanova-lelkű férfi gyermekkorában jellemzően azt élte meg, hogy csak akkor kap némi szeretetet, ha jó teljesítményt mutat fel. Szülei magas elvárásokat tápláltak iránta, nem eléggé éreztették vele, hogy önmagáért is szerethető. Gyerekként lelke mélyére száműzte az érzéseit, külső jegyekkel és eredményekkel bástyázta körül magát, amitől felnőttként belső üresség érzése van, étvágya pedig csillapíthatatlan.

Az elismerés hiánya

A szülei szeretetéért küzdő, cseperedő fiú vagy nem kapott elegendő figyelmet, vagy soha nem volt elég jó. Teljesítményét alapvetésként értelmezték, aminek általában még több elvárás és további célok kitűzése volt a jutalma. Lelke mindig kielégítetlen maradt, ezért felnőttként szerelmi partnereivel próbálja betölteni az űrt, mindhiába. Ettől mind ő, mind partnerei szenvednek.

Menekülés az ürességből

szomoru-ferfifemzine.png

Azért, hogy megfeleljen szülei szeretetének, a casanova-lelkű férfi hamar kiemelkedő teljesítményt nyújt. Az lesz elsődleges célja, hogy csodálatra méltó, vonzó, kiváló személyiséggé váljon, akiért rajongani lehet. Ehhez az énképhez később is foggal-körömmel ragaszkodik, hiszen az a hit él benne, hogy csak így van esélye elnyerni az áhított szeretetet. Egy párkapcsolatban nem éghet örökmécsesként a másik iránti rajongás, ezért ha dicsfénye halványodni kezd, rögtön új meghódításra váró partok felé evez.

A nyughatatlan vándor

A casanova-lelkű férfiak elvesztették a kapcsolatot önmagukkal. Gyerekkori megerősítésük, hogy nem helyes saját érzelmekkel és identitással rendelkezniük, ezért újabbnál újabb kihívásokba kapaszkodnak. Tudják, ha megállnának egy pillanatra, megéreznék a bennük tátongó űrt, amit érzelmeik fedőjeként még gyermekkorukban helyeztek magukba. Belső üresség és értéktelenség érzésüktől csak úgy menekülhetnek, ha szüntelenül új célokat és hódításokat tűznek ki maguk elé.

Egy párkapcsolat mindig a fejlődés lehetőségét jelenti a másik által tartott tükörben. A casanova-lelkű férfi egész életében ez elől a tükör elől menekül, mivel abban saját letagadott érzelmeivel találná szembe magát. Olyan mélyre száműzte őket, hogy talán már létezésükben is kételkedik. A megoldást és változást persze ez a tükör hozhatná el számára, amibe belenézve megtalálhatná azt a szeretetet, aminek hiánya egész életének olthatatlan hajtóereje.

Az önismeret megfelelő eszközöket ad a kezedbe ahhoz, hogy mélyre nézz érzelmeid tükrében és megtaláld, amit mindig is kerestél.

Egyéni önismereti beszélgetéseimen segítek megtenni ehhez az első lépéseket.

Ismerkedj meg velem ITT!

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://falukozieva.blog.hu/api/trackback/id/tr5514048324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása